Scribusoid

Author Topic: Images not loading  (Read 2658 times)

Toxbar

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Karma: 0
  • Scribus User
Images not loading
« on: October 01, 2013, 12:34:59 am »
Hello I'm new to scribus but with the Dutch how to I managed to make a reader for school.
Now when I open the .sla file most of the  Images are not there any more. The frames and names of the files are there but there are not loading, strange enough one Image is loading normal.
Is there a way to fore them back in to the frames?
And what is the best way to organize the images with the matching page? should there be a copy in the same folder or something like that?

GarryP

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1600
  • Karma: 25
  • Scribus User
Re: Images not loading
« Reply #1 on: October 01, 2013, 02:39:32 pm »
Hello Toxbar.

It sounds like you've moved/copied the SLA file, possibly to a different computer.

With Scribus, the SLA document doesn't include the images, it just has references to where the image are. So if the image is moved, or the SLA is moved/copied, the references will no longer work so you won't be able to see the images.

Another way of thinking about this would be to imagine you have a library that has a list of which shelf each book is on. If someone moves a book the list will be wrong and you won't be able to find the book. And if you move the list to another library you won't be able to find any books because all of the shelves are wrong.

The best way to move your work around between computers is to use the "File -> Collect for Output" function on the computer where you created the document. This collects together - copies - the SLA and all of the used images, fonts and colour sets and puts them into a new folder which you can then move/copy. (You would also use this if you wanted to take your work to a print shop.)

One other way could be to put the images on a network/cloud server where different computers have the same path to the folders where the images are but the practicalities of this would really depend on your various systems. (E.g. Moving between Linux/Windows/Mac etc. would probably not work because they reference things differently.)

I hope this helps.

P.S. The one image that is loading normally will probably be a one-off where the same image just happens to be in the same place on different computers.

Toxbar

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Karma: 0
  • Scribus User
Re: Images not loading
« Reply #2 on: October 01, 2013, 06:30:12 pm »
Haai GarryP,

Thanks for the feed back, I figured it was something like that (moved the pictures without realising the connection)
I will give the "collect for output" function a try

Thanks for helping

Nermander

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1316
  • Karma: 17
Re: Images not loading
« Reply #3 on: October 02, 2013, 08:23:59 am »
Collect for output will only work if the images are correctly linked. Newer versions of Scribus however includes an image manager where you can interactively search for the correct location of the images.

Extra -> Manage Images and then there is a big Search-button.

dave61430

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 53
  • Karma: 0
  • Scribus User
Re: Images not loading
« Reply #4 on: October 02, 2013, 10:47:09 pm »
In this regard Scribus seems to have the same problem as my other desktop publisher. While it's true you can alter the pathname of the image, there doesn't seem to be a way of changing the directory for a bunch of files, filename remaining the same. So when you have many images, the process can be quite tedious.

RGrahame

  • Newbie
  • *
  • Posts: 11
  • Karma: 0
  • Scribus User
Re: Images not loading
« Reply #5 on: April 28, 2015, 06:00:23 am »
There needs to be a way to find all images related to a Scribus document that are within Start At… path. I have a few documents that have gained a number of images. I decided to sort them into sub-folders. I went into Extras --> Manage Images and set a base path to be searched. I checked the box to "Search recursively" and expected all images to be located and updated. Instead I have had to do this with each image separately. It seems that, with the "Search recursively" selected, that this should work. Perhaps there could be a check box for "Find all missing images." Or be able to select all the images you want to update and have a "Find and update all selected images."

Am I missing something? Should this work and it is not working for me? It is time consuming and I am glad I am not doing my book or some sort of catalog.
MacBook Pro
OS X 10 Yosemite

a.l.e

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2172
  • Karma: 28
    • the graphics lab
Re: Images not loading
« Reply #6 on: April 28, 2015, 08:54:13 am »
this is a long standing feature request.

and my short test shows that it has probably not being implemented in the development version, but contributions are always welcome :-)

and this is a good beginner task for somebody who wants to start with scribus development...
so if you know somebody who can program in c++, just ask him / her if he/she can make you and all of us a little gift!

ciao
a.l.e

RGrahame

  • Newbie
  • *
  • Posts: 11
  • Karma: 0
  • Scribus User
Re: Images not loading
« Reply #7 on: April 28, 2015, 05:40:25 pm »
Ah, oh well. I wish I could code. I don't really know anyone other than my son. He learned a little coding as part of his mechatronic engineering program at university. I could ask, but he is really trying to get a co-op job as part of his program. What could I tell him is involved that might get him interested and help him to understand what would need to be done?
MacBook Pro
OS X 10 Yosemite

 

palmate