Recent Posts

Pages: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10
61
I have used daily/nightly builds of other software titles without issue in the past...things like browsers...Camino used to have a nightly build and I remember being all tingly thinking I was getting the latest browser, straight from the spigot!

Another app is "Affinity Designer," and while not all of the experimental features worked correctly, the software itself was very well-behaved overall. Blender is another title whose daily builds were pretty well-behaved, even if all the tools didn't quite work.

Seems like the daily build of Scribus might be meant more for people who are developers themselves, not regular guys like me wanting production-ready software, which is fine..I'm grateful that there is such a thing as Scribus and the more I use it, the more impressed I am with it.

I've embraced it at work and using it for mission-critical design work.

Thank you for posing those questions about my scenario...I'm a big fan of the methodical approach to computer woes!
62
Text and Typography / Re: Font Substitution error @ launch
« Last post by dezcat on November 14, 2017, 03:11:43 pm »
It's good to know that you've managed to get something sorted.
Thanks for telling us as it helps when other people have the same problem.
It's a shame that you had to start from scratch but that's sometimes the best solution.

P.S. I think Scribus defaults to Arial as it's one of the "web-safe fonts" that most people expect to be installed everywhere.

Yes, I am grateful not only to have found a solution but to be able to help others...it's one of those things about computing that I visualize as having toilet paper stuck to the shoe.

It is curious though, that, upon launching, Scribus wouldn't have "sniffed out" that Arial was not present, and simply let go of it, so Arial must be more important to Scribus than just some font you can pick.

I remember having an experience paring down fonts in Mac OS..fonts I never used and would never dream of using, even as the system font - how folders and menus would appear in Mac OS.

Well, suddenly my browser flipped out and instead of human-readable characters, web pages would load looking like they'd been written in Klingon. The browser was looking for - and unable to find - the fonts it needed to correctly render web pages, even though the font *I* had stipulated was not the missing one. I think it was one of those under-the-hood requirements of the browsers..

The fix was neither easy nor risk-free and IIRC, I ended up doing a re-install.

Yikes!
63
Text and Typography / Re: Font Substitution error @ launch
« Last post by a.l.e on November 14, 2017, 12:17:58 pm »
if i recall it correctly, this has been changed "recently".

now scribus should have a list of preferred fonts (and arial is afaik included).

before that, scribus was picking the first font in alphabetical order. with good chances for arial been picked on a windows computer...
64
Text and Typography / Re: Font Substitution error @ launch
« Last post by GarryP on November 14, 2017, 12:14:40 pm »
It's good to know that you've managed to get something sorted.
Thanks for telling us as it helps when other people have the same problem.
It's a shame that you had to start from scratch but that's sometimes the best solution.

P.S. I think Scribus defaults to Arial as it's one of the "web-safe fonts" that most people expect to be installed everywhere.
65
It's always best to stick to the latest stable version unless you absolutely have to use a function that is only available in a developmental version. Even then, it's best to use the stable version until you can go no further and then, and only then, make a copy of the file and use that copy in the developmental version (so you still have a copy you can use in the stable version).

The nightly builds are only for very experienced Scribus users who are doing testing and should not be used by normal users. The nightly builds could have all kinds of weird things in them as people are making various changes to the code for different reasons.

* Nightly Builds (currently 1.5.4) - For testing by very experienced users only
* Developmental Versions (currently 1.5.0 to 1.5.3) - For testing and experimentation by users who know what to expect
* Stable Version (currently 1.4.6) - For everyone else
66
User Interface / Re: Scribus UI/UX improvements
« Last post by corebots on November 14, 2017, 11:57:58 am »
Very happy to see your updates Martin, thanks for all the work! I'm looking forward to see the other bits.  ;)

Is there a way to support you with something more than just saying thanks (donation/Patreon)?
67
Beginner Talk / Re: paragraph spacing
« Last post by GarryP on November 14, 2017, 11:55:50 am »
Unfortunately you can't apply a different paragraph style without discarding the already-applied character styles/formatting. When you apply a paragraph style you are saying "Apply this style to all of the text in this paragraph and disregard all previous character formatting." Scribus probably does it this way as the existing character formatting may not be compatible with the newly-applied paragraph style.

For instance, say you have some character formatting that uses a bold font variant. Then you apply a new paragraph style which uses a different font where you have no bold variant. Scribus can't accept the bold character formatting and convert that formatting to a different bold variant because it has no bold variant to apply. Scribus could be smarter in how it does this but it currently isn't.

The trick is to use styles from the start. Create character styles, then create paragraph styles based on the character styles. This way, when you want to make a change, you simply modify the relevant character style and everything is changed automatically.

It sounds like you've imported your text from an ODT file so you might be able to change the styles to do this but it would depend on how the text was imported and what styles were created during the import process. Without having the actual document to experiment with it's difficult to say.

So, the answer is: You can't apply a new paragraph style without losing the character formatting unless your document is set-up in the right way, unfortunately.

P.S. The Story Editor isn't a good place to apply formatting (for the most part). Best to do it directly to the frame on the page via the Properties Palette instead.
68
Beginner Talk / Re: Moving Images: very slow then VERY fast!?
« Last post by GarryP on November 14, 2017, 11:34:41 am »
Thanks for answering those questions. It doesn't seem like you're stressing your machine.

I've tried to replicate the problem but can't. Nothing I try - dozens of large images, different scales, multiple image effects, changing preview settings, etc. - makes any difference. (I have a fairly high-spec' machine so getting it near any 'limit' would be a tedious exercise and I don't think that's the problem anyway.)

If the problem occurs during all drag functions but is much worse when moving an image within its frame - as I think you are saying - then I'm currently at a loss.

The nearest I have seen to this is on my old Mac when Scribus had been running for hours and the memory was being filled up by either the Undo stack or a memory leak. Everything on the machine ran slower than normal but Scribus seemed to be under the most pressure and simple functions could take 10-15 seconds to complete. Restarting Scribus fixed this for a while and then the problem started up again but it doesn't sound like that's what's happening here.

I can only think that it's something to do with the particular build of Scribus that you're using. As it's experimental software, there's no easy way to tell. The list of things that could be the root of the problem is so large that it would be difficult for anyone who doesn't know the source code intimately to sort out.

I'll confess that, unfortunately, I'm stumped at the moment but maybe someone else has some suggestions. The problem could be something very simple that I'm just not seeing.
69
Beginner Talk / Re: Constrain axis while moving objects?
« Last post by a.l.e on November 14, 2017, 10:00:22 am »
it should.

as written in the other thread, i fear a theme (qt or gtk) issue...

try to use the plain themes for both gnome and qt (if you have picked a different one for one of them).
70
1.4.6 is qt4 based, 1.5.4svn is qt5 based... that might explain the difference.

i wonder if it's some theme or qt setting that you have changed...
Pages: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10